Förmån för arbetstagare

Lunchförmån - en möjlighet

Lunchförmånen är till för ditt välmående. Det ger dig möjlighet att verkligen njuta av lunchen och sätta lite guldkant på vardagen. Ta tillfälle att umgås med kollegorna, äta gott och koppla av. Arbetsgivare som erbjuder sina anställda en lunchförmån visar att de verkligen bryr sig om sina medarbetare.

Om du får en lunchförmån innebär det att du får extra pengar att köpa lunch för, oavsett om du väljer att äta ute på restaurang eller om du föredrar att köpa råvaror och laga din egen mat.

Får du en lunchförmån av din arbetsgivare så innebär det att du får mer pengar som du kan köpa lunch för. En del av din nettolön flyttas över till Sodexokortet och du förmånsbeskattas för subventionen.

Ett exempel:
Kortet laddas med totalt 2100 per månad.
1400 kr i subvention från arbetsgivaren.
700 kr dras från den anställdes nettolön.
Från nettolönen dras 700 kr som laddas på Sodexokortet. Arbetsgivaren bidrar med 1400 kr som också laddas på kortet. Arbetstagaren har totalt 2100 kr per månad att luncha för.

Arbetstagaren förmånsbeskattas på det subventionerade beloppet. Med en skattesats på 30% blir det i detta exempel 420 kr. Från lönen dras alltså 700 kr + 420 kr = 1120 kr

Förenklat kan man säga att arbetstagaren får ungefär var tredje lunch gratis av arbetsgivaren.