Snabbmaten som ett nyttigt alternativ

Snabbmat. Ett ord som kanske inte har de mest positiva känslor kopplade till sig, utan snarare anses vara det ohälsosamma alternativet för den som stressar eller bara inte bryr sig. Men är det verkligen en rättvis bild? Vi har pratat med Camilla Rova, hälsocoach och friskvårdsterapeut, om hur snabbmaten kan ses i positivt ljus.

Det fanns en tid när vi lagade mat från grunden oftare än idag. Då blev snabbmaten ett smidigt alternativ när vi inte orkade eller hade tid. Så behöver det inte vara, menar Camilla Rova. Hos henne är snabbmaten istället ett effektivt sätt att klara vardagen. Som en bonus blir det dessutom både hälsosamt och gott.

Långsiktig snabbmat

En vanlig lösning på smart snabbmat är förstås storkok. Att frysa in färdiga portioner i matlådor och ta fram vid behov. Men för variation från dag till dag har Camilla ett annat sätt att planera, som gör att du i slutändan helt enkelt och snabbt monterar ihop din matlåda inför varje måltid. Hon beskriver det som att ha olika pusselbitar igång.
– Utgå ifrån vad du har för komponenter hemma. För en bra kolhydratkälla kan du till exempel koka ris, råris, quinoa eller bulgur och förvara eller frysa in okryddat i portionsförpackningar. Tittar du på proteindelen behövs inte mycket mer än bönor och linser, eventuellt tofu eller liknande om du äter veganskt eller vegetariskt.

För den som äter animaliskt är principen densamma, tillaga råvaran och frys in i portionsförpackningar.
– Du kan köpa hem ett kilo kycklingfilé som du tärnar upp och ugnsbakar, Gör nötfärsbiffar eller ugnsbaka en hel laxsida, för att sedan frysa in i lagom portioner. Ägg är riktigt bra att ha hemma och tonfisk på burk är också bra alternativ. Som fettkälla kan du använda en bra olivolja, nötter, frön eller avokado.

När det nu är dags att montera ihop din måltid har du många valmöjligheter. Det är bara att montera ihop till en sallad eller värma det som behöver värmas, smaksätta, och lägga till grönsaker

Det här är ett sätt att bygga grunden för sin egen snabbmat, med ett långsiktigt tänk och roterande schema. För att göra maten roligare kan det vara smart att göra olika dressingar och vinägretter, som håller sig en längre tid i kylskåp. Enkelt och väldigt effektivt.
– Du har din bulgur och kyckling som alltid smakar likadant, men tillsätter två matskedar av smakessensen och får plötsligt en helt annan måltid mot vad du åt igår. Fast det är samma råvaror.

Fryst kan också vara fint

Precis som snabbmaten, är frysta grönsaker något som har ett dåligt rykte. Det är dock oförtjänt och enligt Camilla en av de där sakerna som alltid är bra att ha hemma.
– Frysta grönsaker, frukt och bär är jättebra. Det har jag alltid hemma. Klart det bästa är om man har färska, ekologiska grönsaker hemma, men det är ju inte alltid man vet hur länge de har legat i grönsaksdisken heller. Frysta grönsaker och frukt har ofta ett ganska högt näringsvärde, och håller ett rätt bra pris.

Hennes personliga favorit kommer däremot från en helt annan del av kostcirkeln.
– En annan favorit är ägg, det är ett universallivsmedel som alltid finns i mitt kylskåp. Perfekt att koka för att lägga till i salladen eller göra en omelett med kidneybönor och svamp eller en äggröra.

Intresse är inget krav

Att bygga sin egen snabbmatlåda från grunden är visserligen inte komplicerat, men kräver ändå lite förarbete. Innebär det att man måste vara intresserad av matlagning för att laga bra mat? Inte alls. Camilla menar att det helt enkelt handlar om en annan sorts planerande. Att du anpassar dig till vad som fungerar bäst för just dig och du behöver inte variera dig i det oändliga.
– Har man inget intresse för matlagning, eller mat överhuvudtaget, tror jag ändå det finns ett värde i att sätta sig in i vad som är en bra sammansatt måltid. För att kroppen ska få den näring som behövs. Många som saknar matlagningsintresse tycker ändå om att äta god mat. Så om du avskyr matlagning men älskar att äta avokado med räkor och rom, ja, då är det ju det du ska ha hemma. Gör det enkelt.

Tre enkla recept

Camilla bjuder på tre recept till dressingar av olika karaktär, från sin kokbok ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt”

Sött med sting: Apelsin och sambal med en touch av saffran 

1 dl olja
2 msk äppelcidervinäger
1 apelsin
½ kuvert saffran
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Skär av skalet på apelsinen, pressa ur saften och finhacka köttet, blanda med olja, vinäger, sambal oelek, och saffran. Smaka av med salt och peppar.

Tips: servera till kokta svartrötter, bladspenat och annat gott

Mustigt och fylligt: Tomat och basilikaessens

1 dl oliv el rapsolja
4 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 msk torkad basilika
1–2 vitlöksklyfta
Örtsalt och peppar

Blanda olja, vinäger, tomatpuré, soja, basilika och pressad vitlök.

Tips: servera med mathavre, mango, rucola, lök

Skarp och aromatisk: Dijonaise

1 dl olja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk dijonsenap
2 tsk dragon
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
Vatten

Blanda dijonsenap med pressad vitlök, örter, olja och vinäger, vatten efter önskad konsistens

Tips: servera till kokta, ljumna rotfrukter, kapris och lökCamilla Rova är stress- och friskvårdsterapeut, HR-specialist, hälsocoach och organisationskonsult med fokus på att organisera friska arbetsplatser där ledar- team- och medarbetarutveckling är centralt. Hon har lång erfarenhet av att föreläsa, utbilda, coacha och inspirera människor till nytänkande, beteendeförändringar och personlig utveckling.  www.checkpointacademy.se